HACCP
„A 852/2004/EK rendelet 5. cikke előírja az élelmiszer-vállalkozók számára a HACCP-elveken alapuló állandó eljárás vagy eljárások bevezetését, alkalmazását és fenntartását. Az élelmiszer-vállalkozók esetében a HACCP-elvek általánosan elfogadott és nemzetközileg elismert, hasznos önellenőrzési rendszernek számítanak az élelmiszerekben esetlegesen előforduló veszélyek ellenőrzéséhez.”
A 852/2004 EK rendelet előírása szerint „az élelmiszer-ipari vállalkozóknak a HACCP elvein alapuló élelmiszer-biztonsági programokat és eljárásokat kell kialakítaniuk és működtetniük”.
A HACCP (veszélyelemzés és kritikus ellenőrzési pontok) egy olyan rendszer, amely a kockázatelemzésre és a biztonsági intézkedések kidolgozására összpontosít az élelmiszeriparban és minden olyan területen, ahol élelmiszerrel foglalkoznak.
A HACCP rendszerben nem csak a végterméket kell vizsgálnunk, hanem a teljes élelmiszerelőállítási láncot, azaz az árubeszerzéstől kezdve, egészen a fogyasztóig való eljutásig a HACCP minden folyamatot és lépést átölel.
A HACCP rendszer kidolgozását az élelmiszeripari szabályozásokkal összhangban és a legjobb gyakorlatokat követve végezzük el. Célunk, hogy az élelmiszeripari vállalkozások biztonságos és minőségi termékeket állíthassanak elő és forgalmazhassanak, és ezzel hozzájáruljunk a fogyasztók egészségének és biztonságának védelméhez.
Mivel a HACCP rendszert nem lehet kialakítani sematikusan, minden vállalatra, vállalkozásra egyedileg kell kiépíteni, ezért is fordítunk nagy hangsúlyt arra, hogy megismerjük a Megbízóink profilját, minden folyamat során feltérképezzük a lehetséges veszélyeket, kritikus szabályozási pontokat.
A HACCP rendszert időszakosan felül kell vizsgálni. Ez általánosan éves gyakorisággal kerül meghatározásra, de felülvizsgálatra van szükség minden jelentős technológiai vagy élelmiszerbiztonsági változás esetén is.
Kérdése van a témában? A HACCP rendszer kidolgozásához, módosításához szakszerű tanácsért keressen minket bizalommal! HACCP Debrecen
Hasznos linkek: https://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/2/64/b1000/2-1_1969.pdf