Auditálható rendszerek
Az élelmiszeripari termékek előállítása során, az élelmiszeripari vállalkozónak elsődleges célja a jó minőségű, biztonságos élelmiszer előállítása. Az alapvető élelmiszerbiztonsági rendszerekre épülve, a vállalkozások saját minőségirányítási rendszert kiépítve fejleszthetik minőség-, és élelmiszerbiztonsági szempontok szerinti működésüket. A vállalkozások számára az egyik legnépszerűbb élelmiszerbiztonsági és minőségi termék szabvány az IFS Food. IFS audit.
A minőségirányítási rendszerek felépítése sokféle lehet. A szabványok tulajdonképpen támpontot adnak előírásaikkal, a minőségirányitási rendszerek kialakításához. Az egyes szabványok között azonban megfigyelhetőek különbségek, un. filozófiájában, követelményrendszerében, a szabvány céljában.
A GFSI által kiadott közlemények szerint az egyik legnagyobb elismerést az IFS Food nyerte el, mely lefedi az élelmiszer ellátási lánc nagy részét.
Az FSSC 22000 a GFSI által jóváhagyott ISO 22000 alapú élelmiszerbiztonsági szabvány. Az FSSC szabvány alkalmazásának előnye, hogy biztosítja az előfeltételi programokat, az un. PRP-k kialakítását, és ezen PRP-k alkalmazására fókuszál.
A BRC a Brit Kereskedelmi Konzorcium élelmiszerbiztonsági szabványa sajátmárkás élelmiszer előállítók számra, mely HACCP alapelvekre épülő rendszerszabvány. Főként angol területen terjedt el, de számos országban bevezetésre került, az angol piac elérhetősége érdekében.
Számos tanúsítható rendszer alkalmazható az élelmiszeriparban az említetteken felül. Így például elsődleges termelést érintő tanúsítások UTZ, BAP, RSPO. Vannak vallási alapú tanúsítható rendszerek, például HALAL vagy Kosher hús, Kóser vágás. Számos tanúsítás vonatkozik, egyes fogyasztói csoportoknak való megfelelőségére, pl. a glutén mentességre vonatkozó.
Élelmiszeripari vállalkozásának minőségirányítási rendszer kiépítését tervezi? Szeretne IFS Food,IFS audit, FSSC22000, BRC tanúsítást szerezni?
Belső auditkor Kollégáink elvégzik az élelmiszer-feldolgozó üzemek teljes folyamatának átvizsgálását a Megbízó által kért szabványnak megfelelően, elvégzik az élelmiszerbiztonsági rendszer értékelését, a dokumentáció és a nyomon követhetőség ellenőrzését, valamint az élelmiszerbiztonsági szabályok és előírások betartásának ellenőrzését is.
Segítséget, útmutatást nyújtunk a sikeres auditokra való felkészüléshez, javaslatokat teszünk a nem megfelelőségek javítására, azok jövőbeli megelőzésére, kritikus pontok felügyeletének hatékonyságára. Auditálható rendszer szabványok szerinti belső auditokat végzünk a Megbízó által kért területekre vagy a teljes működést felülvizsgálva.
Vállalkozásunk segít élelmiszeripari vállalkozások számára minőségirányítási rendszerek kidolgozásában, fejlesztésében, auditokra való felkészülésben!
Kérdése van a témában? Keressen bizalommal!
hasznos linkek:
ISF audit: https://www.ifs-certification.com/en/
FSSC 22000 audit https://www.fssc.com/schemes/fssc-22000/
BRC tanúsítvány https://www.tuv.com/hungary/hu/brc-global-standards-tan%C3%BAs%C3%ADt%C3%A1sok.html
HALAL tanúsítvány https://www.belge.com/hu/belgelendirme/spesifik/helal-belgesi/
ISO 22000 https://www.iso.org/iso-22000-food-safety-management.html