Nagy szeletelt trappista sajt teszt
A leggyakrabban vásárolt sajtféle Magyarországon a trappista. Köszönhető ez a sokoldalú felhasználhatóságának, elérhetőségének és a többi sajtféléhez képest mérsékelt árának. A tömbsajt mellett kapható darabolt, reszelt és szeletelt változatban is – most ez utóbbi kínálatra voltunk kíváncsiak, a szeletelt trappista sajtok vaktesztje következik.
TRAPPISTA SAJT A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT
A trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt.
A Trappista sajt előállításához felhasználható anyagok:
a) tehéntej, tejsűrítmény vagy ezek keverékei,
b) részben fölözött tej, soványtej vagy ezek keverékei,
c) tejszín,
d) tejpor,
e) tejfehérje-koncentrátumok,
f) tejsavbaktérium-színtenyészetek,
g) alvasztóenzim,
h) ivóvíz,
i) étkezési só,
j) kalcium-klorid,
k) kálium- vagy nátrium-nitrát (A kálium- vagy a nátrium-nitrát mennyisége a sajttejben nátrium-nitritben kifejezve maximum 75 mg/kg vagy ennek megfelelő mennyiség lehet, ha a hozzáadás a savó eltávolítását és a víz hozzáadását követően történik.),
l) természetes színezék: béta-karotin.